Somelije (Sommelier) je francuska reč koja potiče još  iz vremena kada se marva koristila za rad u poljoprivredi , kao i za prevoz namirnica, a njihovi  vodiči, tačnije osobe koje su vodile brigu o njima  zvali su se  su sommerier. Sredinom dvanaestog veka, sommerier -i  su počeli da rade na kraljevskom dvoru i bili su zaduženi za prevoz i brigu o prtljagu, a kasnije i za podrume vina. Tokom vremena,  pozicija somelijea ( sommelier) je napredovala. Njihovo zadušenje je bilo ne samo briga o vinskom podrumu  već i o izboru vina za trpezu. U poslednjih 30-tak godina ovaj posao  je postao veoma popularan, ali Isto tako i veoma značajan u vinskom svetu.

Danas je  somelije osoba specijalizovana za rad sa vinima, veoma obrazovana I profesionalna.Osoba koja je u restoranu  zadužena za nabavku, čuvanje i prodaju vina, kreiranje vinske karte, obučavanje osoblja restorana i preporuku vina uz odgovarajuće jelo. Medjutim, tu se priča ne završava.

Razvojem vinarstva I vinske kulture, somelijei su postali neizostavni deo u lancu koji povezuje vinare I ljubitelje vina. Na neki način, oni su I dalje vodiči, ali u svetu mirisa I ukusa. Njihova uloga je postale veoma značajna u vinskom svetu jer često sudbina vina zavisi od ocene I mišljenja vrhunskog somelijea. Iz tih razloga,  oni su  postali veoma traženi  I odlično plaćeni što je sa druge strane dovelo do pojave velikog broja onih koji sebe nazivaju somelijeima, a  čije se znanje dovodi u pitanje. Zato ovaj posao ne treba shvatiti olako. Uloga somelijea je mnogo veća nego što se misli. Vino je živa tečnost. Ona se menja, podložna je velikim promenama te je sudbina svakog vina po izlasku iz vinarije veoma neizvesna. Uloga somelijea je time značajnija I zahtevnija, jer briga o nekome je vrlo odgovoran posao, pa makar to bilo I vino. Pored ovog,posao somelijea je da   prati aukcije I pokuša da obezbedi restoranu što eksluzivnije vino, posebno ono iz najboljih  berbi. On takodje mora da poznaje zakone o vinu svih vinskih zemalja, ali I da prati sve promene u njima, da ima saznanja o inovacijama u vinskoj industriji.  Zadovojlan gost uspeh je svakog somelijea, stoga on treba da bude i dobar psiholog što je česta tema učenja u mnogim svetskim vinskim školama.

Profesija somelijea je veoma perspektivna. U  Srbiji, gde  vinska revolucija tek uzima maha,  a restorani postaju deo naše svakodnevnice, potreba za stručnim vodičima kroz neodoljivi svet sačinjen od spleta nezaboravnih aroma i ukusa, je više nego potreban.  Zato požurite i zauzmite mesto u sveta u kom znanje, osmeh i zadovoljstvo vlada!

Čekamo Vas!